استفاده از غلات تصفیه شده در سبد غذایی افزایش یافته است

اگر بهترین روغن‌ها در برنامه غذایی خانواده گنجانده شوند اما به درستی استفاده نشوند نه تنها مفید نخواهند بود بلکه سلامتی را به مخاطره می‌اندازند."امگا ۳ " یک ماده مفید برای سلامت انسان است که بدن نمی‌تواند آن را بسازد و باید از طریق غذا دریافت شود؛ کمبود آن می‌تواند باعث بروز مشکلاتی مانند خشکی پوست، درد مفاصل، بی‌خوابی یا شکنندگی موها شود.

رییس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: مطالعات نشان می‌دهد که استفاده از غلات تصفیه شده در سبد غذایی خانواده‌های اصفهانی بیشتر از حد معمول افزایش یافته که زنگ هشداری برای چاقی و انواع بیماری‌ها در آینده است.

مرجان منوچهری نایینی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: از جمله غلات تصفیه شده می‌توان به برنج سفید، نان لواش و بدون سبوس و جو پَرک شده اشاره کرد.

وی به تغییر شکل هرم غذایی خانواده‌ها در سال‌های اخیر اشاره و اضافه کرد: مصرف انواع روغن، قندها و ترشیجات نیز زیادتر از حد معمول شده است.

منوچهری تاکید کرد: این تغییر هرم غذایی هشداری است برای اینکه اگر به‌همین منوال پیش برود با اضافه وزن و چاقی بیشتر در گروه‌های سنی مختلف و انواع بیماری‌های ناشی از آن مانند دیابت و چربی خون مواجه خواهیم شد.

منوچهری همچنین با اشاره به اهمیت برنامه غذایی هر خانواده، افزود: زنان با توجه به اینکه مدیر برنامه‌های غذایی خانواده‌ها هستند نقش مهمی در این زمینه دارند و باید باتوجه به ابعادی مانند وضعیت اقتصادی و درآمدی و همچنین تأمین گروه‌های غذایی مختلف، برنامه غذایی خوبی را برای تک تک اعضای خانواده فراهم کنند.

وی ادامه داد: بعنوان مثال اگر خانواده‌ای دارای فرزندان در سن رشد است باید دریافت مواد پروتئینی برای آنها در اولویت قرار گیرد، همچنین تأمین مواد غذایی متناسب برای افراد آسیب پذیر مانند زنان باردار و سالمندان نیز مورد توجه باشد.

وی با اشاره به هرم گروه‌های غذایی، خاطرنشان کرد: همه اعضای خانواده بویژه زنان باید در این زمینه آگاهی داشته باشند و تلاش شود تا به میزان کافی از هر یک از گروه‌های اصلی غذایی در برنامه غذایی روزانه خانواده دریافت شود.

منوچهری این گروه‌های غذایی را گوشت و تخم مرغ، مغزهای گیاهی و حبوبات، شیر و لبنیات، نان و غلات، میوه و سبزی برشمرد و تاکید کرد: این مواد غذایی باید با حداکثر کیفیت در اختیار اعضای خانواده قرار گیرد.

وی با تاکید بر ضرورت مصرف غلات سبوس دار و بویژه نان سبوس دار، گفت: مصرف نان لواش به عنوان قوت غالب خانواده توصیه نمی‌شود بلکه باید از نانی که سبوس و فیبر غذایی دارد مانند سنگگ و بربری یا سایر نان‌های سبوس دار در دسترس مانند نان جو استفاده کرد.

این متخصص تغذیه با بیان اینکه امروز شاهد وجود انواع سس در یخچال‌ها هستیم، تصریح کرد: استفاده زیاد از انواع سس که نمک و چربی بالایی دارد باعث ایجاد مشکلاتی در بدن خواهد شد.

وی همچنین با اشاره به اهمیت مصرف گوشت ماهی، خاطرنشان کرد: ماهی‌ها علاوه بر اینکه منبع پروتئینی خوبی هستند، یکی از منابع دریافت “امگا ۳ ” نیز به‌شمار می‌روند.

وی ادامه داد: با وجودیکه میزان امگا ۳ در ماهی‌های دریاهای آزاد بیشتر است اما توصیه می‌شود به خاطر ارزش غذایی خوب این ماده غذایی، تلاش شود تا مصرف این نوع گوشت سفید از هر نوعی که باشد و با طبخ مناسب در سبد غذایی خانواده‌ها قرار گیرد

منوچهری همچنین با بیان اینکه سرخ کردن مکرر مواد غذایی به مدت طولانی و با روغن‌های نامناسب به مرور زمان احتمال ایجاد ناهنجاری‌هایی در بدن بویژه بدخیمی‌ها را افزایش می‌دهد، گفت: در سال‌های اخیر بسیاری از خانواده‌ها به سرخ کردن انواع مواد غذایی با حرارت زیاد روی آورده‌اند که این کار علاوه بر اینکه کیفیت ماده غذایی را از بین می‌برد عامل ایجاد بسیاری از ناهنجاری‌ها در بدن می‌شود.

این متخصص تغذیه با بیان اینکه این کار باید بیشتر در حد تفت دادن یا سرخ کردن با حرارت کم و در زمان کوتاه باشد، اظهار داشت: استفاده از روغن مناسب برای این کار بسیار مهم است.

وی، بهترین روغن برای پخت و پز را زیتون و سپس کانولا دانست که می‌توان برای تفت دادن مواد غذایی هم از آنها استفاده کرد و گفت: روغن‌های جامد گیاهی و مخصوص پخت و پز برای سرخ کردن مناسب نیستند.

منوچهری با اشاره به اینکه روغن‌های زیتون و کانولا یکی از منابع تأمین “اُمگا ۳” برای بدن انسان هستند، تصریح کرد: اگر بهترین روغن‌ها در برنامه غذایی خانواده گنجانده شوند اما به درستی استفاده نشوند نه تنها مفید نخواهند بود بلکه سلامتی را به مخاطره می‌اندازند.

“امگا ۳ ” یک ماده مفید برای سلامت انسان است که بدن نمی‌تواند آن را بسازد و باید از طریق غذا دریافت شود؛ کمبود آن می‌تواند باعث بروز مشکلاتی مانند خشکی پوست، درد مفاصل، بی‌خوابی یا شکنندگی موها شود.

وی با تاکید بر اینکه عادت‌های غذایی نادرست به بسیاری از بیماری‌ها منجر می‌شود، گفت: بهترین روش پخت غذا، آب پز، بخار پز و کبابی کردن است و تا جای ممکن باید از سرخ کردن مواد غذایی پرهیز کرد.