بسته‌بندی میوه در هایپرها چقدر آب می خورد؟

باوجودی که تجربه موفق بسته بندی محصولات کشاورزی در دنیا موجب جذب مشتری و افزایش فروش محصولات شده است، اما این شیوه هنوز در ایران رایج نیست و تنها برخی فروشگاه های بزرگ و هایپرها اقدام به بسته بندی و فروش میوه و سبزیجات می کنند، اما آنچه مشخص است، قیمت متفاوت فروش این محصولات با سطح خرده فروشی و میادین است.

اگرچه خرید میوه و سبزیجات به صورت بسته بندی به دلیل سورت و جداسازی میوه های لک زده و خراب می تواند به نفع مشتری باشد، اما برخی خریداران از این موضوع گلایه دارند که قیمت این محصولات در هایپرها و فروشگاه های بزرگ، زمین تا آسمان با مغازه های میوه فروشی و میادین میوه و تره بار متفاوت است.

رئیس اتحادیه صنف میوه و سبزی فروش شهرستان اصفهان در این باره گفت: بحث نظارت بر متراژ واحدهای صنفی بالای ۳۰۰ متر واحدهای صنفی بر عهده سازمان صنعتاست، بنابراین قیمت گذاری و نظارت بر میوه و سبزیجات در هایپرها به این نهاد برمی گردد.

نوروزعلی اسماعیلی افزود: به طور قطع اگر میوه و سبزیجات را با سود کمتری عرضه کنیم، افراد میزان بیشتری خریداری می کنند، اما عرف سود فروش میوه و سبزیجات به مشتریان بین ۲۰ تا ۲۵ درصد و میوه های خارجی ۱۵ درصد است.

وی با تاکید بر ضرورت سورت و بسته بندی بار در میدان میوه و تره بار، تصریح کرد: متاسفانه هنوز در بحث سورت و بسته بندی محصولات کشاورزی ضعیف هستیم و کشاورزان باید به این موضوع توجه بیشتری داشته باشند.

رئیس اتحادیه صنف میوه و سبزی فروش شهرستان اصفهان تصریح کرد: اگرچه هایپرها و فروشگاه های بزرگ به دلخواه خود اقدام به سورت و بسته بندی میوه و سبزیجات می کنند، اما این دلیل نمی شود محصولات را حتی تا بیش از ۱۰۰ درصد قیمت عرضه کنند.

وی البته تاکید کرد: سازمان صمت نسبت به این موضوع آگاه است و تا زمانی که مردم با سامانه ۱۲۴ تماس نگیرند موارد تخلف پیگیری نخواهد شد.

قیمت گذاری غیرمنطقی میوه در هایپرها

رئیس اتحادیه میادین میوه و تره بار اصفهان در این باره با بیان اینکه نرخ گذاری براساس عرضه و تقاضا و کارشناسی انجام می شود، گفت: کمیته نرخ گذاری متشکل از هیئت مدیره و بازرسین اتحادیه، بازرسین سازمان صمت، اصناف، نماینده کشاورزان و سازمان میادین است که براساس نظرات و کارشناسی های متفاوت در نهایت برخی قیمت ها هفتگی و برخی به صورت روزانه مشخص می شود و در سطح شهر نیز محصولات با سود مشخص فروخته می شود.

وی تصریح کرد: متاسفانه فروشگاه های بزرگ و هایپرها قیمت میوه و سبزیجات خود را به صورت غیرمنطقی و بدون ضابطه مشخص می کنند و بعضا قیمت ها را بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ درصد و حتی برخی مواقع تا ۲۰۰ درصد افزایش می دهند.

وی تاکید کرد: اگرچه هایپرهای بزرگ زیر نظر سازمان صمت هستند، اما نمی توان در زمان نرخ گذاری در میادین و حتی خرده فروشی قیمت ها با سود مشخص تعیین شود و در هایپرها بدون نظارت محصولات فروخته شود، گویی نظارت بر فعالیت و فروش آنها وجود ندارد.

هزینه های بسته بندی متفاوت است

معاون بازرگانی سازمان صمت استان اصفهان نیز با بیان اینکه قیمت میوه در میدان میوه و تره بار براساس عرضه و تقاضا و روزهای یکشنبه در جلسه ای مشخص می شود به ایسنا، گفت: با این وجود بازرسان سازمان صمت و بازرسی اصناف بر قیمت ها نظارت می کنند.

اسماعیل نادری در مورد قیمت بالای بسته بندی میوه ها، گفت: به طور معمول اگر میوه ها بدون دستچین و با سبد عرضه شود باید با حاشیه سود ۲۰ تا ۲۵ درصد در سطح خرده فروشی فروخته شود، اما در صورت سورت و بسته بندی میوه و سبزیجات، این هزینه به آن اضافه می شود و در این شرایط میوه های لک دار و خراب از سبد اصلی خارج می شود، البته فروشگاه ها نمی توانند میوه بسته بندی را با هر قیمتی عرضه کنند.

وی در مورد هزینه های بسته بندی، گفت: فروشنده باید این هزینه را براساس نوع سورت و بسته بندی دستی یا ماشینی تعیین می شود در عین حال بازرسی اصناف و صنعت و معدن در صورت هر گونه تخلف و شکایت برخورد می کند.

تخلفات افزایش قیمت میوه و سبزیجات بسته بندی رصد می‌شود

معاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت اصفهان همچنین در این باره به ایسنا، گفت: همواره بر قیمت میوه و سبزیجات بسته بندی شده نظارت و تخلفات در بستر قانون بررسی می شود.

اکبر عادل مرام در مورد افزایش قیمت میوه و تره بار بسته بندی شده در هایپرمارکت‌ها، اظهار کرد: میوه و سبزی در هایپرمارکت‌ها تفاوتی با میوه عرضه شده در میادین ندارند و افزایش قیمت به دلیل اضافه شدن هزینه بسته بندی و دستچین شدن میوه و سبزیجات است.

وی افزود: در شرایط کرونا با توجه به تاکیدات ستاد مبارزه با کرونا و به دلیل رعایت پروتکل‌های بهداشتی، یکی از راه‌های جلوگیری از شیوع بیماری این است که محصولات در شرایط مناسب بسته بندی شوند تا میزان دست خوردگی محصول کمتر شود و به طبع این بسته بندی، شامل هزینه خواهد بود.

به گفته این مقام مسئول، تعیین قیمت میوه عرضه شده در سطح واحدهای صنفی بر اساس قیمت عرضه در میادین ملاک منطقی نیست، زیرا میوه عرضه شده در سطح میادین، مخلوطی از میوه درجه یک و دو است که در هنگام عرضه در واحدهای صنفی از هم جدا و میوه درجه دو با قیمت کمتر نسبت به درجه یک عرضه و هزینه ای برای دستچین شدن میوه تحمیل می‌شود.

عادل مرام در مورد نظارت بر قیمت گذاری میوه و سبزیجات بسته بندی شده، گفت: برای تعیین قیمت، هزینه دستچین شدن و بسته بندی محصولات، فاکتور خرید و اقلام بسته بندی ملاک قرار می گیرد و با بررسی تفاوت حجم بسته بندی قیمت نهایی مشخص می شود.

وی با تاکید براینکه واحدهای بازرسی و نظارت، گزارش‌های تخلفات قیمت را رصد می کنند، خاطرنشان کرد: گزارش‌های افزایش قیمت رسیده به سامانه ۱۲۴، بررسی و برخورد قانونی با متخلفان انجام می شود.