پیش‌بینی جنجالی استیو جابز به حقیقت پیوست؟

آیپدهای ۲۰۲۴ اپل در مراسم Let Loose معرفی شدند؛ آیا اپل این بار توانسته با آیپدهای جدید پیش‌بینی تاریخی استیو جابز را به واقعیت نزدیک کند؟ استیو جابز دو ماه پس از رونمایی از اولین آیپد در سال ۲۰۱۰، در پاسخ به این سوال که «آیا تبلت درنهایت جای لپ‌تاپ را خواهد گرفت»، گفت: «زمانی‌که […]

آیپدهای ۲۰۲۴ اپل در مراسم Let Loose معرفی شدند؛ آیا اپل این بار توانسته با آیپدهای جدید پیش‌بینی تاریخی استیو جابز را به واقعیت نزدیک کند؟
استیو جابز دو ماه پس از رونمایی از اولین آیپد در سال ۲۰۱۰، در پاسخ به این سوال که «آیا تبلت درنهایت جای لپ‌تاپ را خواهد گرفت»، گفت: «زمانی‌که جوامع ما زراعی بود، تمام ماشین‌ها کامیون بودند، چون در مزارع به آن‌ها نیاز بود؛ اما با پاگرفتن شهرها، خودروهای شخصی محبوب‌تر شدند. پی‌سی‌ها هم روزی شبیه کامیون خواهند شد.»
منظور جابز از تشبیه پی‌سی به کامیون این بود که موارد استفاده از تبلت بیشتر از لپ‌تاپ خواهد شد و افراد فقط برای انجام برخی کارهای سنگین سراغ کامپیوترهایشان خواهند رفت.

جابز در همان مراسم اقرار کرد که وقتی آیپد را به‌خاطر رابطه‌ی نزدیک‌تری که بین کاربر با محتوا برقرار می‌کند،‌ «جادویی» خواند، مردم به او خندیدند. حقیقت بزرگ دیگری که جابز در این گفتگو برملا کرد این بود که اپل پیش از آیفون، درحال توسعه‌ی تبلتی شبیه آیپد بود، اما به‌خاطر بازار به‌مراتب بزرگ‌تر گوشی نسبت‌به پی‌سی، تصمیم گرفت با توقف این پروژه، ابتدا سراغ تولید آیفون برود.یک سال بعد با عرضه‌ی آیپد ۲، جابز اعلام کرد که اپل حالا در عصر «پسا‌پی‌سی» به سر می‌برد.

البته حرف‌ جابز تاحدی درست بود؛ ما واقعا در عصر پساپی‌سی به سر می‌بریم، اما نه به‌خاطر آیپد. این روزها میلیون‌ها نفر در دنیا بیش از هرچیزی به گوشی‌های هوشمند خود وابسته‌اند؛ گوشی‌هایی که در گذر زمان توانمندتر شده‌اند و نمایشگرهای بزرگ عملا آن‌ها را به تبلت‌های کوچکی با عملکردی درحد کامپیوتر تبدیل کرده‌اند. برای بسیاری از افراد، داشتن گوشی همراه کفایت می‌کند و دلیلی برای خرید آیپد نمی‌بینند.

جایگاه تبلت در این عصر پسا‌پی‌سی کجاست؟
اما جایگاه تبلت در این عصر پسا‌پی‌سی کجاست؟ اپل سال‌ها تلاش کرد آیپد را به‌عنوان جایگزین پی‌سی معرفی کند و گام‌هایی هرچند کوچک برای کاربردی‌تر کردن آیپد برداشت؛ مثلا اولین آیپد پرو که در سال ۲۰۱۵ عرضه شد، نمایشگرهای بزرگ‌تر و کیبورد قابل‌اتصال داشت. دو سال بعد، اپل Stage Manager به‌شدت آشفته و گیج‌کننده را برای بهبود چندوظیفگی آیپد معرفی کرد. در سال‌های اخیر هم آیپدها به تراشه‌های مک‌بوک مجهز شده‌اند تا دست‌کم از نظر قدرت سخت‌افزاری از لپ‌تاپ‌ها کم نیاورند.
مراسم «Let Loose» که ۷ می ۲۰۲۴ (۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۲) برگزار شد، بهترین فرصت برای اپل بود تا بالاخره موضع خودش را دربرابر آیپد مشخص کند؛ آیا کوپرتینونشین‌ها می‌خواهند به عرضه‌ی آیپد به‌عنوان جایگزین نصفه‌نیمه‌ای برای لپ‌تاپ ادامه دهند یا اینکه قرار است بالاخره به پیش‌بینی استیو جابز جامه‌ی عمل بپوشانند؟
اگرچه تیم کوک با اطمینان کامل دست‌کم دوبار در مراسم اعلام کرد که «امروز بزرگ‌ترین روز برای آیپد از زمان معرفی اولین نسل آن است» و اگرچه آیپد ۲۰۲۴ با پیشرفت‌های قابل‌توجهی همراه شده، هنوز نمی‌توان با قاطعیت گفت لحظه‌ی تبدیل‌شدن پی‌سی به کامیون، آن هم به‌خاطر آیپد، فرا رسیده است.
مشکل اینجا است که هنوز برای اکثر کاربران عادی مشخص نیست چرا باید به‌جای مک‌بوک سراغ آیپد بروند؛ به‌ویژه وقتی آیپد پروی جدید همراه با مجیک کیبورد به اندازه‌ی خرید مک‌بوک هزینه روی دست کاربر می‌گذارد و مک‌بوک‌های آینده ممکن است به صفحه‌نمایش‌های لمسی مجهز شوند. آیپد با تمام قابلیت‌هایی که دارد، هنوز در بحث چندوظیفگی از لپ‌تاپ کم می‌آورد و مزیت‌هایش از گوشی هوشمند معمولی کمتر است.

آیپدهای ۲۰۲۴ از نظر سخت‌افزاری بهترین آیپدهای تاریخ اپل هستند
از حق نگذریم، آیپدهای امسال از نظر سخت‌افزاری بهترین آیپدهای تاریخ اپل هستند؛ نمایشگر اولد با روشنایی ۱٬۰۰۰ نیت، باریک‌ترین محصولات اپل تاکنون (حتی باریک‌تر از آیپاد نانو، به قول جان ترنوس!)، تراشه‌ی قدرتمند M4، قرارگرفتن دوربین سلفی در جای درست، مجیک‌ کیبوردی با حس‌وحال کیبورد مک‌بوک ایر و قلم لمسی جدید با ژست‌های فشاری.
اما شاید به قول ورج، چیزی که آیپد واقعا به آن نیاز دارد تا به جایگزینی درخور برای لپ‌تاپ تبدیل شود، پیشرفت‌های سخت‌افزاری نیست، بلکه پیشرفت نرم‌افزاری است. اپل در مراسم Let Loose گفت توسعه‌ی آیپد پروی جدید بدون تراشه‌ی M4 ممکن نبود، اما اجازه بدهید کمی با چشم تردید به این ادعا نگاه کنیم. درست است که اپل مدعی است CPUی تراشه‌ی M4 از آیپد پروی قبلی ۵۰ درصد سریع‌تر است و عملکرد یکسان را با نصف توان مصرفی M2 ارائه می‌دهد، اما مگر کاربران با همان آیپد پروی M2 دنبال انجام چه کاری بودند که نمی‌توانستند، اما حالا با M4 ممکن شده است؟

این همه قدرت تراشه، اما حیف که به‌سختی می‌توان اپلیکیشنی پیدا کرد که بخواهد از این قدرت استفاده کند!
البته رویداد ۷ می تاحدی روی کارهای جدیدی که فقط می‌توان با آیپدهای جدید آن هم به‌لطف هوش مصنوعی انجام داد، مانور داد؛‌ از قابلیت اسکن فایل بدون سایه در سال ۲۰۲۴ که بگذریم، قابلیت‌هایی مثل «Stem Splitter» که یک قطعه فایل صوتی را به‌ بخش‌های مجزا تبدیل می‌کند یا «ChromaGlow» که در یک چشم‌برهم‌زدن، تون‌های گرم‌تری را به آهنگ اضافه می‌کند، اپلیکیشن آهنگسازی Logic Pro را کاربردی‌تر از پیش کرده است.
اپلیکیشن Final Cut Pro هم به‌لطف آیپد پرو ۲۰۲۴، قابلیت‌های جدیدی دریافت کرده است. مثلا با قابلیت «Live Multicam» می‌توانید با اتصال بی‌سیم چهار آیفون یا آیپد به هم، صحنه‌ی موردنظر را از چهار زاویه‌ی مختلف در لحظه فیلمبرداری کنید. بااین‌حال، برای اینکه بتوان با اطمینان‌خاطر لپ‌تاپ‌ها را به‌نفع آیپد کنار گذاشت، به چیزی بیشتر از چند قابلیت برای یکی، دو اپلیکیشن نیاز است.

مهم‌ترین چالش پیش‌روی آیپد به‌نظر می‌رسد سیستم‌عامل نه‌چندان کارآمد، اپلیکیشن‌های کم و لوازم جانبی محدود باشد. اپل به‌خوبی دریافته که آیپد باید از گوشی منعطف‌تر، قدرتمندتر، بادوام‌تر و کاربردی‌تر باشد و اتفاقا پیشرفت قابل‌تقدیری هم در این زمینه داشته است؛ اما برای اینکه افراد بیشتری نیاز به خرید آیپد را حس کنند، باید طیف گسترده‌تری از نیازهای کاربر را پوشش دهد؛ مثلا باید بتوان با آن کدنویسی کرد، به فایل‌های سیستم دسترسی کامل داشت و مالتی‌تسکینگ کم‌دردسرتری را تجربه کرد. آیپد بیش از تراشه‌ی قدرتمندتر، به اکوسیستمی از لوازم جانبی گوناگون (مثلا کنترلر و GPU اکسترنال برای گیمرها یا لنزهای مختلف برای عکاسان) نیاز دارد و صدالبته نرم‌افزاری که بتواند از پس مدیریت این اکوسیستم برآید.

ادامه در شماره بعدی …