آمار مصدومان زیر ۲۰ ساله قابل توجه است!

روزانه حدود ۱۶۰۰ مورد تماس با سازمان آتش‌نشانی شهرداری اصفهان گرفته شده که به‌طور متوسط ۴۳ درصد حریق و ۵۷ درصد حوادث ایمنی بوده است

یلدا توکلی : هر سال مصادف با چهارشنبه آخر سال شاهد وقوع بعضی از اتفاقات در جامعه می‌باشیم که گاها منجر به نقص عضو یا مرگ افراد می‌شود، جوان‌هایی که ناآگاهانه دست به اقداماتی می‌زنند که باعث بروز حوادث می‌شود حوادثی که خیلی از آنها قابل جبران نیست. از آسیبهای شایع می‌توان آسیب دست و پا را نام برد. شدیدترین آسیب‌ها نیز مربوط به صورت و چشم است و درمان آسیبهای چشمی بسیار طولانی است و ممکن است حتی تا ماهها و سالهای بعد ادامه می‌یابد و منجر به تخلیه چشم و یا نابینایی شود.

بخش سوختگی و روانی، بدترین قسمت‌های اقتصاد سلامت

پژمان عقدک سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان است. وی در آستانه چهارشنبه آخر سال و برگزاری مراسم چهارشنبه سوری گفت: بهترین اقدامی که می‌تواند در تأمین و حفظ سلامت جامعه کمک کند، افزایش سواد سلامت مردم جامعه است، مردم باید تمایل و دانش و توانایی کافی برای انجام کار را داشته باشند و در نهایت قانون هم باید در این زمینه اقدامات لازم را انجام دهد. وی تصریح کرد: بخش سوختگی و روانی به دلیل مزمن شدن، بدترین قسمت‌های اقتصاد سلامت است، باید همواره کمک کنیم که بیماران کمتری برای مراجعه به این قسمت داشته باشیم. وی اظهار کرد: بسیاری از انسان‌ها درست و نادرست را تشخیص می‌دهند، اما باید روی باور آن‌ها کار کرد تا بخواهند کار صحیح را انجام دهند و اینجا نیاز به آموزش و مهارت‌آموزی وجود دارد. عقدک خاطرنشان کرد: در نظام سلامت یک هزار واحد ارائه خدمات سلامت داریم که چهره به چهره به مردم آموزش می‌دهند، ۸۵۰۰ نیروی بهداشتی داریم که وظیفه ارائه خدمات پیشگیرانه و آموزشی به مردم را برعهده دارند. وی افزود: تغییرات در سطح جامعه باید ایجاد شود، این تغییرات می‌تواند در سطح تغییرات فیزیکی یا سیاست‌گذاری‌ها باشد.

شایع‌ترین عضو آسیب‌دیده دست و بعد از آن سر و صورت و چشم

فرهاد حیدری رئیس اورژانس پیش‌بیمارستانی استان اصفهان نیز اذعان کرد: اهمیت مأموریت‌های چهارشنبه‌سوری از این جهت است که درصد قابل توجهی از مصدومان زیر ۲۰ سال هستند که نیروی کار و جوان آینده خواهند بود و ممکن است این حادثه برای آینده این افراد مشکل ایجاد کند. رئیس اورژانس پیش‌بیمارستانی استان اصفهان با اشاره به حوادث خانوادگی در چهارشنبه‌سوری، تصریح کرد: اهمیت دیگر مأموریت‌های این روز اورژانس پیش‌بیمارستانی، خانوادگی بودن این حوادث است و به همین دلیل به خانواده‌ها برای جلوگیری از اقدامات فرزندان‌شان و حوادث ناگوار هشدار می‌دهیم. وی خاطرنشان کرد: شایع‌ترین عضو آسیب‌دیده در این مراسم، دست و بعد از آن سر و صورت و چشم است؛ در سال ۱۴۰۰ آمار نسبت به سال قبل‌تر از آن بیشتر بود و دو مورد قطع عضو داشتیم، این موارد قابل پیشگیری هستند. وی پیرامون آخرین وضعیت حوادث چهارشنبه‌سوری سال جاری، اظهار کرد: به‌طور کلی حدود ۲۰ درصد از حوادث حین تهیه مواد محترقه رخ می‌دهد که در سال جاری برای حوادث مربوط به چهارشنبه‌سوری تا امروز، تماسی با اورژانس پیش‌بیمارستانی نداشتیم. حیدری افزود: بیمارانی که وارد تریاژ می‌شوند، از سطح یک تا سطح پنج دسته‌بندی می‌شوند و زمان نوبت و معطلی بیمار در تریاژ بستگی به این مسئله دارد؛ درمان بیماران مرحله یک، بدون هیچ‌گونه معطلی آغاز می‌شود. وی با بیان اینکه یکی از مواردی که آمار تماس با اورژانس پیش‌بیمارستانی را در طول سال افزایش می‌دهد، مسمومیت با مونوکسید کربن و دی‌اکسید کربن بوده است، افزود: آمار مسمومیت با مونوکسید کربن و دی‌اکسید کربن در سال ۱۴۰۰، ۲۹۷ مورد و در مدت مشابه در ۱۱ ماهه اول سال ۱۴۰۱، ۵۶۷ مورد بوده است که به دنبال آن، تعداد فوت نیز از ۲۷ به ۳۳ مورد افزایش داشته است، در حالی که این موارد به راحتی قابل پیشگیری است. حیدری ادامه داد: در مناسبت‌های خاص، تمام پایگاه‌ها که ۱۶۱ پایگاه در سطح استان اصفهان است، به طور کامل به حالت آماده‌باش در می‌آیند. وی با بیان اینکه پایگاه‌های هوایی و اتوبوس آمبولانس برای چهارشنبه‌سوری آماده‌باش هستند، افزود: دو پایگاه موتورلانس نیز که در اصفهان آغاز به کار کردند، به‌طور کامل آماده‌باش هستند و تمام ظرفیت‌ها مهیا است که در صورت بروز هر اتفاقی خدمت‌رسانی لازم انجام شود. رئیس اورژانس پیش‌بیمارستانی استان اصفهان با بیان اینکه در زمینه خدمت‌رسانی به حوادث چهارشنبه‌سوری محدودیتی نداریم، گفت: بیشتر نگران سایر حوادث و مشکلات افراد هستیم که به دلیل درگیری با حوادث چهارشنبه‌سوری که حوادث قابل کنترلی است، از رسیدگی به آن‌ها دور بمانیم.

۸۱ درصد مصدومان در حال استفاده از مواد محترقه مصدوم شدند

علی‌اکبر جنگجو رئیس بیمارستان سوانح سوختگی امام موسی کاظم (ع) اصفهان است وی با تاکید بر اینکه نه تنها در مراسم چهارشنبه سوری بلکه حین ساخت مواد محترقه، در حمل و نقل، در انبار کردن نیز ممکن است انفجار صورت گیرد گفت: گاهی بعد از مراسم چهارشنبه‌سوری هم افرادی مراجعه می‌کنند که برای درمان آن‌ها دیر شده است و عمق فاجعه بیشتر می‌شود. وی اظهار کرد: در چهارشنبه سوری سال گذشته ۸۶ درصد از افرادی که به بیمارستان امام موسی کاظم (ع) مراجعه کردند، مرد و ۱۴ درصد آن‌ها زن بوده‌اند، و ۱۰۰ درصد از افراد بستری شده مرد بوده‌اند.

جنگجو درباره نوع مواد محترقه استفاده شده، گفت: ۶۸ درصد موارد ترقه، ۲۹ درصد آتش و سه درصد فشفشه بوده است. رئیس بیمارستان سوانح سوختگی امام موسی کاظم (ع) اصفهان افزود: ۱۱ درصد افراد زیر ۱۰ سال، ۴۵ درصد افراد ۱۰ تا ۱۹ سال و ۱۷ درصد بین ۳۰ تا ۳۹ سال بوده‌اند که افراد بالای ۵۰ سال به صورت غیرمستقیم دچار آسیب شده‌اند. وی در خصوص فراوانی محل آسیب‌دیدگی، اضافه کرد: ۳۶ درصد از ناحیه دست، ۲۶ درصد از ناحیه صورت، ۱۷ درصد از ناحیه پا ۱۳ درصد چشم و سه درصد سر به جز چشم آسیب دیدند، از مشکلات مهم می‌توان به پارگی پرده گوش، تخلیه چشم، مشکلات برای بیماران قلبی و مشکلات مادران باردار اشاره کرد. جنگجو درباره شغل افرادی که دچار حادثه شدند، گفت: ۳۷ درصد دانش‌آموز، ۲۷ درصد دارای شغل آزاد و ۱۳ درصد خانه‌دار بوده‌اند. وی با بیان درصد مراجعات به تفکیک نوع حادثه، افزود: حدود ۸۱ درصد مصدومان چهارشنبه‌سوری افرادی بودند که در حال استفاده از مواد محترقه بودند، حدود ۱۰ درصد موقع ساخت مواد محترقه دچار آسیب شدند و ۱۰ درصد هم رهگذر بوده‌اند. جنگجو با اشاره به آغاز حوادث چهارشنبه‌سوری سال ۱۴۰۱، خاطرنشان کرد: در مرحله پیش از آغاز چهارشنبه‌سوری، شاهد مراجعه بیماری بودیم که از ناحیه دست دچار مشکل شده و در واقع شاهد آغاز حوادث، چند روز پیش از روز چهارشنبه‌سوری هستیم. وی با بیان اینکه بازگشت زندگی به افرادی که سوختگی بالای ۵۰ درصد داشته باشند، چالش‌برانگیز خواهد بود، افزود: فوت بیمار سوختگی به درصد سوختگی و بیماری زمینه‌ای او بستگی دارد، در سال گذشته ۷۵ درصد سوختگی‌ها زیر ۵ درصد، ۱۷ درصد سوختگی بین ۵ تا ۱۹ درصد و هشت درصد مراجعه‌کنندگان بالای ۲۰ درصد سوختگی داشته‌اند. وی با بیان اینکه از ۱۵ استان کشور به بیمارستان امام موسی کاظم (ع) مراجعه داریم، افزود: این مسئله نشان می‌دهد که جایگاه علمی بیمارستان مورد قبول بوده است، در حال حاضر اورژانس از نظر تجهیزات پزشکی و دارویی آماده است، اما همین امروز هم تخت‌های بیمارستان پر است، اگر این حوادث پیش‌بینی شده تحمیل شود، در کیفیت خدمت‌رسانی دچار چالش می‌شویم و امید است که مردم همراهی کنند. جنگجو اظهار کرد: در سوختگی اولین سد دفاعی که همان پوست است، وجود ندارد و در مواردی حتی افرادی که دچار سوختگی شدند دردی ندارند و عفونت و نداشتن سد دفاعی منجر به فوت آن‌ها می‌شود. وی خاطرنشان کرد: تجهیزاتی که در بیمارستان وجود دارد به روز است و سوختگی مواد دارویی خاصی هم نیاز ندارد و کمبود دارو هم نداریم.

اگر شخصی دچار حریق شد، با دست صورت خود را بپوشاند

عبدالله ایوبی معاون عملیات سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اصفهان است وی با تاکید بر مراقبت افراد از خود و اطرافیان در شب چهارشنبه آخر سال گفت: افراد باید در صورت بروز حادثه احتمالی، با آتش‌نشانی تماس بگیرند و آدرس صحیح و کامل را ارائه کنند، همچنین اگر شخصی دچار حریق شد، با دست صورت خود را بپوشاند و بدون اینکه اقدام به دویدن کند، روی زمین غلت بخورد. ایوبی با بیان اینکه در بحث پیشگیری اقدامات بسیاری انجام شده است، افزود: سال گذشته یک مورد حمل مواد محترقه توسط راکب موتور سیکلت داشتیم که منجر به انفجار شد و دیگر حادثه انفجاری گزارش نشده است. وی گفت: در خصوص نقاط آسیب‌پذیر و جمع‌آوری مواد بازیافتی و تذکر به واحدهای اجرایی، چاپ بنر، پخش کلیپ و انجام سایر اقدامات مربوطه، شهرداری نهایت همکاری را داشته است. وی متذکر شد: روزانه حدود ۱۶۰۰ مورد تماس با سازمان آتش‌نشانی شهرداری اصفهان گرفته شده که به‌طور متوسط ۴۳ درصد حریق و ۵۷ درصد حوادث ایمنی بوده است. وی اظهار کرد: در سالی که گذشت ۳۴۰۰ مورد گشت داشتیم که تعداد آن‌ها در این روزها بیشتر شده و تذکرات لازم نیز داده شده است. در همین راستا بازدید ایمنی و آموزش برای مدارس نیز انجام شده است و در سالی که گذشت ۶۴۰ هزار تماس دریافت کردیم.